bruidspaar

Net verloofd, helemaal gelukkig en supergemotiveerd om een droombruiloft te plannen? We spraken fotografe Célie, van Oydin + Mei Photography, en wedding planners Rixt (Trouwen in Portugal) en Anne (Vertrouwd met Anne) in de Algarve om alles te ontdekken over trouwen in Portugal. 

trouwen buitenland1

[Rixt] In Portugal heb je zoveel mooie plekken. Je kunt aan zee trouwen in de Algarve, in een wijngaard in de Alentejo, aan een rivier rondom Porto of te midden van eeuwenoude cultuur in Sintra. Het weer is namelijk geweldig; met gemiddeld 300 dagen zon per jaar weet je bijna zeker dat het stralend weer is tijdens je bruiloft. Het eten is heerlijk én niet te vergeten, de Portugezen zelf zijn ontzettend gastvrij en zorgen altijd voor een geweldig beleving.

trouwen portugal

Eén van de leukste dingen aan trouwen in Portugal voor jullie gasten is het heerlijke eten. Waar kunnen jullie allemaal uit kiezen in Portugal?

[Rixt] Hier wordt voornamelijk informeel gegeten tijdens de bruiloften, in de vorm van een shared dinner. Grote schalen op tafel, lekker delen en tafelen onder de zon. De Portugese keuken kenmerkt zicht door zijn natuurlijke en lokale ingrediënten en bevat veel verse vis. De meest gekozen gerechten in 2020 zijn: een grote barbecue, een Cataplana [een typisch Portugees visgerecht, klaargemaakt in een ‘cataplana’, vaak met garnalen, chorizo en kokkels in een saus van witte wijn en tomaat, ) of een drie- of viergangenmenu. En vergeet de heerlijke wijnen niet – Portugal is onder andere producent van Vinho Verde, groene wijn met een bubbeltje die heerlijk is als aperitief of bij vis. En er komen ook heerlijke wijnen uit de Alentejo en Douro.

Port (uit de Douro regio) wordt vaak genuttigd als digestief, net als Amarguinha, een zoete Portugese amandellikeur. Voor de echte vleesliefhebbers is een populair traditioneel Portugees bruiloftsgerecht een varken aan het spit.

strandbruiloft

Als je trouwt in het buitenland neem je je gasten mee naar een nieuwe locatie. Wat kan een planner voor jullie gasten doen om daar een onvergetelijke ervaring voor hen neer te zetten?

[Rixt] Een bruiloft in het buitenland is meestal intiem en dat schept meteen een band tussen de gasten. Het is altijd een belevenis om een bruiloft in Portugal mee te maken. De avond voor de bruiloft organiseren we vaak een barbecue of een wijnproeverij zodat de gasten elkaar leren kennen en alvast in de stemming komen.

Hier in Portugal is zo veel mogelijk – je kunt een city tour doen in Lissabon, een fietstocht in Ericeira, een rondleiding op een wijngaard of een boottocht op de Douro. In de Algarve in het zuiden van Portugal is het ook heerlijke vertoeven voor je gasten; er zijn prachtige stranden, je kunt er wandelen, surfen of duiken, en Lagos heeft een bruisend nachtleven.   

Ik plan ook met veel plezier een heel weekend voor de gasten; vaak komen gasten op vrijdag aan. De eerste avond wordt er lekker met elkaar getafeld, de dag erna is de bruiloft en op zondag de dayafter-brunch; gezellig met elkaar aan het zwembad eten en nagenieten. Speciaal voor jullie gasten komt er een privé-chef om private villa catering te verzorgen; bijvoorbeeld Sunray’s Kitchen. De chef bereidt de brunch ter plekke en serveert het uit op een grote grazing-table waar iedereen van kan snacken. Een ervaring die je gasten nooit zullen vergeten!

Een zondagsbrunch aan het zwembad klinkt heerlijk! Hoe lang van tevoren moet een koppel beginnen met het plannen van hun huwelijk in Portugal?

[Rixt] Het is een ontzettend leuk én lang proces, meestal begin ik 12 tot 16 maanden van tevoren. Je kunt beginnen tot 6 maanden voor de bruiloft, maar dan zijn  locaties en/of leveranciers vaak al niet meer beschikbaar. Beter te vroeg dan te laat gestart!

bruidspaar

Moet een bruidspaar zelf in Portugal komen kijken?

[Rixt] Ja, ik raad altijd aan om zelf te gaan kijken. Ik kan meegaan om de locaties te bekijken en de leveranciers te ontmoeten. Dan bekijken we de opties die jullie op je lijstje hebben, en misschien nog een of twee op mijn advies.

bruidspaar portugal

Maakt het uit wie je als planner kiest?

[Rixt + Anne in koor]  ‘Ja! Planners staan doorgaans bekend om een eigen stijl – variërend van klein en landelijk tot grootschalige hotelbruiloften’.  Zo richt Rixt zich op mensen tussen 30-40 jaar met kinderen, die al wat gespaard hebben voor hun bruiloft. Voor hen organiseert ze prachtige bruiloften en elopements. Anne richt zich juist op de bruiden van eind twintig-begin dertig die een gestijlde, intieme bruiloft willen en een bruisend feest.

Uiteindelijk is het heel belangrijk dat het goed klikt met je planner omdat je een lange tijd samenwerkt. Wij geven advies, dragen leveranciers aan  en organiseren alles. Maar jullie bepalen uiteindelijk op welke locatie en met welke leveranciers jullie droombruiloft plaatsvindt. Wij zijn er elke stap van het proces en het koppel is op die manier helemaal ontzorgd.

Dat klinkt heerlijk, maar hoe organiseren jullie de foto’s voor jullie bruiloft en de locatie van de loveshoot als jullie zelf niet de buurt wonen?

[Célie] Als lokale fotograaf in de Algarve ken ik de regio op mijn duimpje en weet ik precies waar we heen kunnen voor de mooiste foto’s.  Voor je loveshoot kun je kiezen uit stranden, woeste klippen, een bos aan het strand, glooiende heuvels in de Alentejo of kleine vissersdorpjes. Ook kunnen we samen een golden hour shoot doen tijdens jullie bruiloft in Portugal. Dat is een fotoshoot die een uur voor zonsondergang plaatsvindt. Het gouden licht samen met de ongerepte omgeving geeft een onwijs mooie boho-vibe voor jullie trouwfoto’s.

Én omdat er het hele jaar door veel natuurlijk licht is in Portugal hebben jullie gegarandeerd prachtige foto’s! Voor mij als fotograaf is niks leuker dan samen met avontuurlijke koppels de stranden in de Algarve verkennen voor een loveshoot en later in het jaar jullie zonovergoten bruiloft fotograferen. Omdat ik heen en weer reis tussen Nederland en Portugal, kunnen we elkaar ontmoeten als jullie Portugal bezoeken of lekker vertrouwd in een Nederlands koffietentje.

backdrop bruiloft

Welk advies zouden jullie willen geven aan een koppel dat zich net heeft verloofd en van plan is om te trouwen in Portugal?

[Célie] Online onderzoek doen! Begin alvast met jullie droomlocaties te bekijken door op Pinterest te zoeken naar bruiloften/engagements in Portugal. Of jullie nu op zoek zijn naar een intiem landelijk huwelijk in een wijngaard of een  boho-huwelijk onder de sterren op het strand in festival-stijl; Rixt en Anne hebben een heel groot netwerk in de regio en kunnen precies organiseren waar jullie naar opzoek zijn! Dus ga het internet op, gooi je net breed uit tijdens je zoektocht en droom heerlijk weg bij al de mogelijkheden die Portugal te bieden heeft.

trouwen buitenland

Enthousiast geworden en op zoek naar nog meer inspiratie voor jullie bruiloft in Portugal? Kom eens een bezoekje brengen aan een van de Trouwbeleving events of neem contact op met Célie van Oydin+Mei Photography en laat je inspireren!