stationery

Waar begin je met het maken van een gastenlijst? Wij helpen je op weg!

Het lijkt heel makkelijk maar een gastenlijst maken is stiekem best lastig, tijdens deze speciale dag wil je natuurlijk graag dat iedereen dit met jullie kan vieren. Maar hoeveel gasten kunnen er zijn op de locatie? Hoeveel gasten willen jullie uitnodigen? En wie horen daar dan wel of niet bij? Een enorm lastige taak dus wij gaan jullie helpen!

Voorbereidingen

Om het samenstellen wat makkelijker te maken zijn er een aantal dingen om eerst even goed over na te denken voordat je daadwerkelijk aan de gastenlijst gaat beginnen. Wanneer dit vast staat worden de stappen naar het maken van de gastenlijst ook een stuk makkelijker! Kijken jullie mee?

Stap 1 – wat voor soort bruiloft hebben jullie voor ogen?

Een bruiloft kan op veel verschillende manieren worden ingedeeld. Wordt het een klein of groot feest? Willen jullie een avondfeest? Of gaan jullie voor een lange borrel? Met een klein clubje dineren, of is het hele gezelschap daggast? Zorg dus dat je weet hoe dat jullie het voor ogen hebben en hoeveel gasten voor jullie het maximale aantal gasten is, zo begin je alvast met een fijne start!

Stap 2 – budget

Hoe meer gasten er komen hoe hoger de kosten zullen zijn. Maak van tevoren een overzicht met het budget dat jullie in gedachten hebben en kijk hoeveel gasten je hiermee kan uitnodigen. Reken altijd wel wat extra’s, er zal altijd onvoorziene uitgave tijdens de voorbereidingen van jullie bruiloft.

Stap 3 – de no-go’s

Kijk samen of er gasten zijn die jullie er absoluut niet bij willen hebben, misschien zijn er personen die zorgen voor spanning en dat willen jullie natuurlijk niet tijdens jullie bruiloft.

Stap 4 – verdeling dag/avond

Bedenk alvast wie je op welk moment van de dag erbij wilt hebben. Wellicht mogen alle gasten er de gehele dag zijn of maken jullie onderscheid tussen dag- en avondgasten.  Maak alvast een lijstje met het aantal daggasten en het aantal avondgasten, zo blijf je overzicht houden.

Samenstellen

Het denkwerk is gedaan en dan is het toch echt tijd voor de gastenlijst. De gastenlijst maken gaan we doen in verschillende stappen om het allemaal toch zo makkelijk mogelijk te maken.

Stap 1 – schrijf iedereen op een grote lijst

Ga beginnen met iedereen waarvan je denkt, die wil ik erbij hebben op deze speciale dag. Kijk hierbij nog niet naar de aantallen. Zorg wel dat jullie alle twee eerst een aparte lijst van elkaar maken. Leg daarna de lijsten naast elkaar en ga onderscheid maken in familie, vrienden, kennissen en collega’s. Hierdoor heb je een heel duidelijk beeld wie waarbij hoort.

Stap 2 – een gezamenlijke lijst

Ga samen kijken naar welke namen jullie allebei op de lijst hebben staan. Deel alle gasten nog steeds in, in de vier bovenstaande categorieën. Ga hierbij al goed nadenken over welke gasten je twijfelt en welke gasten er uiteraard wel bij moeten zijn. Maak een lijst van de gasten waarover je twijfelt.

Stap 3 – de twijfelaars

Bij de vorige stap is er een twijfel lijst gemaakt en nu is het tijd om namen te gaan schrappen. Het is jullie dag, dus volg vooral écht jullie gevoel. Kijk ook goed naar jullie budget en of jullie het waard vinden om die persoon uit te nodigen. Twijfel je nou echt heel erg? Ga jezelf dan vragen stellen of het een meerwaarde geeft als die persoon wel of niet op de bruiloft aanwezig zou zijn.

Stap 4 – de uit-eindelijke-lijst

Na dat alle twijfelaars van de lijst zijn gehaald ga je samen met je partner er voor de laatste keer goed doorheen om te kijken of je iedereen hebt. Is dit zo? Dan heb je je gastenlijst af! Maak nu een indeling qua dag- / avondgasten é voila!

Wij wensen jullie heel veel succes met het maken van de gastenlijst. Ben je opzoek naar meer inspiratie of wil je tips krijgen voor jullie bruiloft van verschillende leveranciers? Bezoek dan zeker een van onze Trouwbeleving events. Hier kom je in contact met verschillende bedrijven die jullie verder kunnen helpen tijdens het plannen van de bruiloft. Inschrijven is helemaal gratis en kan op onze website www.trouwbeleving.nl. Zien we jullie daar?