Huwelijk

Yes, je bent ten huwelijk gevraagd en jullie gaan eindelijk trouwen! Hoe leuk is dat! En daarbij mag je één ding zeker niet vergeten, namelijk jullie getuigen. Geen idee wie je moet vragen of wat het eigenlijk inhoud? Hier lees je alles wat je moet weten om de juiste getuigen naast jullie te hebben staan op de grote dag!

Waar moeten de getuigen aan voldoen?

Foto: Marleen Serne Photography

De getuigen die jullie gaan vragen zorgen ervoor dat jullie huwelijk rechtsgeldig zal zijn. Dit gebeurt doordat zij hun handtekening onder de trouwakte zetten. Met deze handtekeningen bevestigen de getuigen dat jullie hebben ingestemd met het huwelijk. Om te mogen trouwen hebben jullie minimaal twee en maximaal vier getuigen nodig. Een van de voorwaardes is wel dat de getuigen ook aanwezig zijn op jullie bruiloft. De verdeling in aantallen mogen jullie geheel zelf bepalen, zolang jullie beide in ieder geval één getuige hebben. In principe mogen jullie ook ieder willekeurig persoon vragen om voor jullie te getuigen. Het enige waaraan ze moeten voldoen is dat ze meerderjarige zijn en een geldig identiteitsbewijs hebben.

Wie wil je zelf als getuigen?

Voor veel mensen is het kiezen van de getuigen een lastige kwestie omdat ze niemand willen passeren. Echter is het juist belangrijk dat je iemand kiest waar jij je goed bij voelt. Het is jouw huwelijk en daarbij wil je natuurlijk wel iemand naast je hebben staan die je lief hebt. Of je nou voor familieleden, schoonfamilie of vrienden gaat, een foute beslissing bestaat niet! Bij het maken van de beslissing kun je bijvoorbeeld kijken naar de mensen die al lang dicht bij je staan. Of naar een vriendschap waarvan je bijna zeker weet dat het nog een verre toekomst heeft, omdat jullie zo goed bevriend zijn. Volg daarin je gevoel en dan heb jij gegarandeerd de juiste getuige(n) naast je staan!

postduif

Foto: Elaine Fotografie

Wat staat de getuigen te wachten?

Het belangrijkste moment van de getuigen is nadat jullie elkaar het ja-woord hebben gegeven. Dan mogen zij namelijk hun handtekening op de trouwakte gaan zetten om ervoor te zorgen dat jullie huwelijk compleet is. Deze trouwakte wordt vervolgens opgeslagen in het huwelijksregister. Van oudsher hebben de getuigen ook de taak om te bevestigen dat jullie met elkaar getrouwd zijn indien de akte kwijt raakt. Tegenwoordig is de kans dat het kwijtraakt nihil door de digitalisering. Verder heeft de getuigen officieel geen rol voor jullie huwelijk. Wat echter wel vaak voorkomt is dat de getuigen het vrijgezellenfeest organiseren, een speech houden op jullie bruiloft of een andere speciale rol hebben op de trouwdag. Dit is uiteraard geheel naar eigen wens in te vullen!

ceremonie

Foto: Elaine Fotografie